Whiplash

Whiplash: pijnlijk en ontwrichtend
Een botsing kan je leven flink op zijn kop zetten. Wie betrokken is bij een aanrijding kan bijvoorbeeld een whiplash oplopen. Dit is een verrekking van de nekspier die voor veel klachten zorgt. De meeste patiënten herstellen na een half jaar, maar bij sommigen ontstaan chronische klachten. Klachten die vervelend genoeg niet altijd even makkelijk kunnen worden vastgesteld. Hierdoor bestaat de kans dat je je soms niet serieus genomen voelt.

Symptomen van een whiplash

Het duurt vaak even voordat een whiplash zich openbaart. Door de adrenaline die vrijkomt na een aanrijding worden de pijnprikkels verzacht. Bovendien gaat een nek vaak eerst vast zitten als reactie op de heftige klap. Daardoor openbaren sommige klachten zich pas na een paar dagen. Bekende symptomen van een whiplash zijn:

  • Nekklachten: pijn en stijfheid
  • Hoofdpijn
  • Rugpijn
  • Overgevoeligheid voor licht en geluid
  • Concentratieproblemen, vergeetachtigheid
  • Vermoeidheid en slaapproblemen

Gevolgen lichamelijk herstel whiplash
Het merendeel van de mensen met een whiplash herstelt binnen zes weken. Het is aan te raden om in die periode de nek zo veel mogelijk in beweging te houden, het liefst onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het is juist niet verstandig om in de eerste drie weken de nek al te veel in één houding te laten rusten. Daarom moet je computerwerk vermijden en is ook autorijden en fietsen geen goed idee. Liggen en wandelen mag wel. Na de eerste drie weken kun je je nek voorzichtig wat meer belasten.

Gevolgen van een whiplash voor je financiële situatie
De meeste mensen herstellen na zes weken volledig. Toch ontstaan er soms chronische pijnklachten die erg ontwrichtend werken. Omdat het verloop van een whiplash onvoorspelbaar is, is het belangrijk om je nek zo snel mogelijk na een aanrijding na te laten kijken. Dit is niet alleen belangrijk om de ernst vast te stellen maar ook om een behandelplan te maken. Komt het toch tot een letselschadezaak? Dan is het van groot belang om in een vroeg stadium de klachten vast te laten leggen.

Schadevergoeding
De letselschadevergoeding voorziet in onverwachte kosten en het mogelijke verlies van inkomsten. Maar je kunt ook immateriële schade lijden door het ongeval en het opgelopen letsel. Ter compensatie van de na het ongeval optredende vermindering van levensvreugde kun je smartengeld claimen bij de verantwoordelijke partij. ON Letselschade helpt je de schadeposten te inventariseren om zo een rechtvaardige vergoeding vast te stellen.

Heb je vragen over je whiplash? Of over wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel gratis met 026- 781 0001(ma t/m vr 08:30 – 17.30 uur). Onze letselschadespecialisten helpen je graag verder.