Verkeersongeval

Helaas lopen elk jaar duizenden Nederlanders letsel op in het verkeer.

Als u door een ongeval letselschade oploopt, dan heeft u recht op vergoeding van uw schade als een ander aansprakelijk is. De wettelijke bepalingen van het aansprakelijkheidsrecht spelen een rol.

Is de veroorzaker van het ongeval een bestuurder van een motorrijtuig?

Alle bestuurders van motorrijtuigen zijn wettelijk verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Noteer altijd het kenteken van het voertuig. Aan de hand van het kenteken kunnen de verzekeringsgegevens van de bestuurder worden achterhaald. Voor uw (letsel)schade kunnen wij de WA-verzekeraar van het motorrijtuig aanspreken.

Is de schade veroorzaakt door iemand die geen verzekering heeft afgesloten? Of weet u niet wie de schade heeft veroorzaakt? Dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. U moet dan wel kunnen aantonen dat de schade inderdaad is veroorzaakt door een motorrijtuig.

Is de veroorzaker van het ongeval een ongemotoriseerde weggebruiker?

De veroorzaker van het ongeval kan een ongemotoriseerde weggebruiker zijn: een voetganger, fietser, skater of skateboarder. De meeste veroorzakers hebben een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP).

Zorg dat u de persoonsgegevens van de veroorzaker krijgt en de gegevens van eventuele getuigen. Het is ook belangrijk dat u de naam en het adres van de verzekeraar van de veroorzaker krijgt.

Bent u inzittende of opzittende (bijrijder) van een motorrijtuig?

Een inzittende of opzittende (bijrijder) heeft meestal geen schuld aan het ontstaan van de aanrijding. Bij ongevallen in Nederland worden inzittenden gezien als ‘schuldloze derde’. Dit geldt ook bij eenzijdige ongevallen. De inzittende kan voor de (letsel)schade de WA-verzekeraar van het motorrijtuig aanspreken waarin hij of zij zelf passagier was. Dat is ook mogelijk indien de bestuurder de levenspartner of een ander familielid is.

Zijn er meerdere partijen betrokken bij een verkeersongeval?

Na een ongeval met meerdere partijen is soms niet direct duidelijk wie aansprakelijk is. Soms zijn meerdere partijen aansprakelijk. Soms staat vast dat één partij in ieder geval geen schuld had. Die partij is dan een ‘schuldloze derde’. Nederlandse autoverzekeraars hebben afgesproken dat zij ‘schuldloze derden’ niet in de kou laten staan. De betrokken verzekeraars zoeken onderling uit wie voor welk deel schuldig is. U mag kiezen welke verzekeraar u aanschrijft en die regelt dan uw schade. Onderling verrekenen de verzekeraars uw schadevergoeding.